Merhaba Arkadaşlar
2018 Senesinden beri Royal Caribbean Cruise Şirketinde Dalış Eğitmeni olarak çalışıyorum ve bu konuda birçok soru alıyorum. Biraz dalış merkezimiz ve çalışma sistemimizden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle yanlış bilinen ve bunu iddia edenlerinden kendinden çok emin olduğu birkaç noktaya değinmek istiyorum.
-Cruise gemisinde tatil yapmak sadece belli bir yaşın üstündeklerin keyif alacağı bir tatil değil.Heryaşa hitap etmekte .Öyle olmasa zaten neden dalış merkezi olsun.
-Kendi bünyesinde 5 Star PADI Dalış Resort olan tek Cruise Şirketi biziz.Diğer ufak cruise şirketleri bünyelerinde dalış turları satıyor olabilir fakat misafirleri gidilen lokasyonlarda anlaşmalı dalış merkezlerine teslim ediyorlar.Biz ise herşeyi kendimiz yapıyoruz.

2018 Senesinde Royal Caribbean ile ilk imzamı attığımda bana Gemi mi yoksa Ada mı diye sormuşlardı.Bende o dönemde hiçbir bilgim olmadığı için Bahamalarda bir adada yaşamak çok cazip gelmişti ve Ada dedim.Şirketin gemileri olduğu gibi birkaç adet kendine ait adası da var ve bu adalarda dalış , zipline , kayak gibi aktiviteler yapılıyor. Bu adadan başka bir yazıda bahsedeceğim fakat gerçekten ufak , sabahları gün doğumunu izlerken ayaklarınızın çevresinde köpekbalıklarının dolaştığı güzellikte bir yer.


Royal Caribbean’da dalış eğitmeni olmanın şartlarından bir fiziki yeterlilik ve sağlıklı olmak ve bunu sürdürülebilir bir yaşam biçimine dönüştürmek.Adaya vardığım ilk gün bana fiziksel yeterlilik testi yapılacağı ve eğer geçemezsem maalesef geçene kadar karada görev yapacağım söylendi.İki hafta bir süre veriliyor bu süre içinde istediğiniz kadar deneme yapabilirsiniz eğer ilk seferinde geçemezseniz.Bir çok eğitmen ilk seferinde sorun yaşıyor .Test 3 aşamalı – 3Km Tempolu Koşu -500m Yüzme -3dk 20sn içerinde 300m koşu – 150 m yüzme ve geri dönüşte 150 m yorgun dalıcı çekme . Ardında da karada 3 set CPR Uygulaması . CPR süreye dahil değil. Ve bu test her ay tekrarlanıyor. Ben ilk seferinde geçtim ve şuana kadarda herhangi bir sorun yaşamadım.

CPR demişken Aktif EFR eğitmeni olmak başvuru şartlarından biri olsada işe başladıktan bir süre sonra Kurtarma ve İlkyardım becerilerinin sürekli güncel olmasının şirket için önemini anlıyorsunuz.En kısa sürede American RedCross eğitimleri başlıyor.Bu eğitimler EFR eğitimlerinin biraz daha ötesinde omurilik kazaları gibi daha detaylı yaralanmalar konusuda da eğitimler veriyor.Eğitim bittikten sonrada ay içeride en az dört saat bu eğitimler tekrar gözden geçiriliyor . Genelde dört saatten çok daha fazla saatler pratik yapıyoruz . Yaklaşık bir süredir Redcross yanında SGE adında yeni bir organizasyonun eğitimlerinide almaya başladık.Çok büyük farklılıklar yok ama SGE pratikte biraz daha farklı yaklaşıyor müdahalelere.

Adada hayat erken başlıyor ve ilk misafirler karşılanmadan herkesin sabah farklı görevleri oluyor.Bun dalış merkezini temizlemek ya da tüpleri kontrol edip eksik havaları tamamlamak olabildiği gibi ihtiyaç olan başka yerlere yardım etmekte olabilir.Bu genelde sabah 30-40 dakika sürüyor ve gemiden ilk dalıcılar geliyor.Dalıcılar bize gelmeden bir gün önce gemideki eğitmen arkadaşlarımız bize dalgıçların seviyesi , dalış sayıları , ekipman ihtiyaçları gibi detaylar gönderiyorlar.Yani onlar gelmeden biz hazır oluyoruz.Formlar dolduruluyor ve ekstra bizimde bazı formlarımız var onlarda bittikten sonra dalışlar yapılıyor.Gemidede çalıştığım için ordaki operasyondan ikinci yazıda bahsedeceğim çünkü orası apayrı bir operasyon fakat aynı çatıda çalıştığımız için birbirimize destek vererek çalışıyoruz.Kurslarda veya sertifikalı dalıcalarda sürekli olarak birbirimizi destekliyoruz.

Hava şartları uygun değilse dalış ve diğer aktiviteler iptal ediliyor . Bu durumda hava gerçekten kötüyse yapacak pek birşey yok ama hava biraz idare eder durumdaysa genelde günün kalan kısmı adadaki misafirlerle iletişim halinde geçiyor. Adaya gelen herkes Cruise ile gelip gün sonunda gemiye geri döndükleri için günbatımından sonra adada bizbize kalıyoruz.2018 senesinde ada nüfusu 60-70 arasında değişiyordu be 14-15 eğitmendik.Yaz mevsimide gün daha uzunken herkes gittikten sonra kayak , jetskii , kitesurf yapabiliyorduk fakat kışın hem günler kısa hemde hava genelde sert oluyor.

Ada içerisinde kendimize ait konaklamalarımız , yemekhane , sadece temel ihtiyaçların ve biraz atıştırmalık bulabileceğiniz ufak bir bakkal ve spor salonumuz var.Yani adada gün bittikten sonra yapabileceğiniz sosyal aktiviteler kısıtlı . Ama eğer sakinlikten hoşlanıyorsanız kitabınızı alıp okyanus kenarına çekilebilir ya da odanızda film izleyebilirsiniz.

Bir diğer yazımda gemide eğitmen olmaktan bahsedeceğim.
Kalın Sağlıcakla