Bütün sene boyunca yoğun bir çalışma temposu içerisinde koşturduktan sonra beklenen an geldi. Hayalini kurduğunuz tatil planını yaptınız. Biletler hazır. Tatil başlasın.
Okyanus sizi çağırıyor, güneş içinizi ısıtıyor ortam çok güzel. Harika geçen bir dalış gününün ardından buz gibi bir bira ve yıldızların altında yakılan bir sigara gibisi yok değil mi ?
Kimseyi yargılamıyorum ve kesinlikle size hak veriyorum. Belki bütün sene boyunca bu haftanın hayali ile kendinizi motive ettiniz. Bir bira , belki bir tane daha. Üç olsun bizim olsun …

Ama işte insanların genellikle bahsetmediği kısım… Alkol ve Sigara bir sonraki dalışınızdaki en büyük riskiniz olabilir.
Farkı lokasyonlarda yüzlerce dalgıç ile tanışmış bir eğitmen olarak öğrendiğim en önemli bilgilerden biri şu. Karadaki alışkanlıklarınız sizi su altında takip eder.
Şimdi alkol ve sigaranın neden her dalgıcın ciddiye alması gereken iki şey olduğu hakkında dürüstçe konuşalım.
Sadece alkol aldıktan hemen sonra yapılan dalıştan bahsetmiyorum (ki bu kesinlikle yapılmaması gereken bir şey ). Bir gece önce kontrolsüz içki içmenin ertesi günkü dalışınız üzerinde ciddi etkileri olabilir.
Dalıştan Önce Alkol Vücudunuza Gerçekten Ne Yapar?
Dehidrasyon– Alkol bir diüretiktir – vücudunuzdan su çeker. Susuz kalan doku nitrojeni daha uzun süre tutar ve dokularınızın düzgün bir şekilde gaz atmasını zorlaştırır. Bu da Dekompresyon Hastalığı (DCS) olasılığınızı artırır.
Vücudun Termoregülasyon yeteneğinin bozulması – Alkol kan damarlarını genişletir. Bu da su altında vücut ısınızı daha hızlı kaybetmenize neden olabilir. Bunu daha soğuk su sıcaklıklarıyla birleştirdiğinizde farkında olmadan hipotermi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Şuan dalış eğitmeni olarak çalıştığım İzlanda’da bunu çok daha yakından gözlemleme imkanı buldum.
Soğuk Su dalışlarının etkileri üzerine daha detaylı okumak isterseniz Dalgıçlar İçin Thermal Düzenleme yazısına göz atabilirsiniz.
Beyin Sisi ya da Bulanıklığı – Vücudunuz iyi hissedebilir ancak beyniniz hala puslu olabilir. Farkındalığınız, tepki süreniz ve yargılarınız etkilenir. Dalış güvenliğiniz için önemli olan verileri yani havayı, derinliği vs kontrol ederken yanıltıcı sonuçlar alabilirsiniz. Dalış eşinizin veya dalış grubununuzun hayatını riske atabilirsiniz.
Azot Emilimi Artabilir – Bazı çalışmalar alkolün dokulardaki azot çözünürlüğünü etkileyebileceğini göstermektedir. Çok ciddi etkileri gözlenmemiş olsada risk hala ortada.
Akşamdan Kalma Belirtileri
Baş ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı, ağız kuruluğu.. bunlar sadece akşamdan kalma belirtileri değildir. Bunlar aynı zamanda potansiyel DCS( Vurgun )veya dalışla ilgili diğer sorunların da belirtileridir. Akşamdan kalmaysanız, daha ciddi bir şeyin erken uyarı işaretlerini kaçırabilirsiniz.
“Sarhoş” olmasanız bile dalış için tam olarak uygun olmayabilirsiniz.

Sigara ve Dalış – Kötü Bir Alışkanlıktan Daha Fazlası
Maalesef dalış eğitmenleri arasında da sigara kullanımı çok yaygın. Ancak bu sigaranın güvenli olduğu anlamına gelmez.
Akciğer fonksiyonlarında azalma – Akciğerleriniz su altındaki yaşam desteğinizdir. Sigara içmek hava değişimini azaltır, mukusu artırır ve hava akışını sınırlar – tüm bunlar nefes alma hızınızı ve hava tüketiminizi etkiler.
Daha Yüksek Hava Tutulması Riski – Akciğerlerdeki hasarlı alveoller (sigara içenlerde yaygındır) özellikle yükseliş sırasında havayı hapsedebilir. Bu da sizi en tehlikeli dalış yaralanmalarından biri olan arteriyel gaz embolisi gibi akciğer aşırı genişlemesi yaralanmaları açısından risk altına sokar.
Daha Yavaş Nitrojen Atımı – Sigara içmek dolaşımı etkiler. Zayıf sirkülasyon demek daha yavaş nitrojen atılımı demek. Bu da dalış profiliniz muhafazakar olsa bile daha yüksek DCS yani Dekompresyon riski anlamına gelir.
Bütün bunlara ek olarak sigara içmek bağışıklık sisteminizi ve iyileşme yeteneğinizi tehlikeye atar. Hastalanır veya yaralanırsanız iyileşmeniz daha yavaş ve daha karmaşık olacaktır.

Bir gece çok alkol tükettikten sonra kendilerini “kötü” hissettikleri ve akşamdan kalma olduklarını kabul etmek istemedikleri için dalışlarını iptal eden dalgıçlar gördüm.
Çok fazla sigara içtikleri için sakin nefes almakta zorlanan dalgıçlar gördüm.
Teknede dehidrasyon veya kafa karışıklığı belirtileri gösteren dalgıçları fark ettiğimde dalışları iptal ettim.
Bu durumların çoğu önlenebilirdi.
Bu sadece fiziksel olarak formda olmakla ilgili değil. Suyun altında berrak bir kafaya, sabit bir nefese ve keskin bir farkındalığa ihtiyacınız vardır. Alkol ve nikotin bunu gölgeliyor.
Her dalgıç bir dalış gezisinden güzel anılarla dönmek ister. Tıbbi faturalar veya travma ile değil. Bir melek olmanıza gerek yok ama akıllıca davranmakta fayda var.

Bir Dalış Eğitmeni Olarak Tavsiyelerim
İhtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha fazla sıvı alın. Dalışınızdan bir gün önce ve dalış gününüzde bol miktarda için.
Dalıştan en az 12-24 saat önce alkolden kaçının ve limitlerinizde kalın.Mümkünse sigarayı azaltın veya bırakın. En azından dalış yaptığınız zamanlarda sigara içmekten kaçının.
Dalış Tıbbi Beyanları sırasında dürüst olun. Bu sizin güvenliğiniz içindir. Sizi yargılamak için değil.
Vücudunuzu dinleyin. Kendinizi halsiz, yorgun veya keyifsiz hissediyorsanız dalışı atlayın. Deniz hiçbir yere gitmiyor.
Uzunca bir yazı oldu ama gerçekten önemli olduğuna inandığım için detaylı yazmaya çalıştım.
Dalış nefestir. Güvenle ilgilidir. Tek yaşam desteğinizin taşıdığınız hava ve sahip olduğunuz ciğerler olduğu bir dünyanın derinliklerine inmekle ilgilidir.
Bir içki ya da sigaranın bunu sizden çalmasına izin vermeyin.
Vücudunuza iyi bakın, dalışa saygı gösterin ve sualtı dünyası sizi unutulmaz anlarla ödüllendirecek.
Anıl Avcı, Dalış Eğitmeni
@theaquaticnomad