El değmemiş kumsalları ve kıyıları süsleyen adaları ile Kamboçya diğer Güney Asya ülkelerine kıyasla henüz çok popüler olmayan dalış destinasyonlarından bir tanesi.

Kamboçya ziyaretçilerini doğal güzellikleri , tapınakları ve kültürü ile büyülemeyi hep başarmıştır.Ama bu güzel asya ülkesinin az kişi tarafından başka bir güzelliğide sualtında.Konumu gereği Tayland Körfezi ile benzer sualtı dokusua sahip olan Kamboçya kalabalık kitleler tarafından henüz keşfedilmediği için sağlıklı mercan resiflerine ve renkli tropik balıklara ev sahipliği yapıyor.

Kamboçya yılın büyük çoğunluğunda 27c ile 30c arasında bir su sıcaklığına sahip.Yani üşümeden keyifli ve uzun dalışlar yapabilirsiniz.Tekneler her zaman çok korunaklı olmadığı için rüzgarlı havalarda ince bir yağmurluk rüzgardan sizi koruyacaktır.
Görüş yağmur sezonu ve kuru sezon başta olmak üzere hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.Görüş konusunda çok fazla yüksek beklentiye girmemenizi tavsiye etmekle beraber güzel bir günde görüş 15m kadar çıkabiliyor.Ama hergün güzel bir gün olmayabilir.
Dalış noktalarının bir çoğu sığı bir profil çıkartıyor.Yani max 15-17m ortalamalarında.Bu sebeple başlangıç seviyesindeki dalgıçlar için tavsiye edebileceğim bir dalış lokasyonu.Bu arada eğer daha derin sularda biraz daha iyi bir görüşte dalış yapmak isterseniz dalış merkezi ile konuşmanızı tavsiye ederim.Eğer yeterli sayı varsa seve seve biraz daha uzak ama çok keyifli dalış noktalarına gitmek isteyeceklerdir.

Dalış noktalarının büyük çoğunluğuna Sihanoukville , KohRong ve KohRong Sanloem Adalarından çıkışlı dalış merkezleri tarafından gidilebiliyor.Eğer buralarda konaklıyorsanız ufak bir araştırma ile size uygun bir dalış merkezi bulabilirsiniz.Dalış merkezinde dünyanın farklı noktalarından gelmiş bir sürü gezgin dalgıç ile tanışacak ve dalış tecrübelerinizi birbiriniz ile paylaşabileceksiniz.

Peki ne göreceksiniz ?
Öncelikle mercan resiflerinden başlayalım.Sıcak su sıcaklığı sayesinde Kamboçya kıyılarında hem Sert Mercan hemde Yumuşak Mercan türlerine rastlamak mümkün.En sık rastlayacağınız sert mercan türleri Staghorn Coral , Table Coral , Brain Coral ve Porites Corals olacak.Burada özellikle Table Coral konusuda bir hatırlatma yapmak istiyorum.Diğer bütün mercan türleri gibi Table Coral’da çok kırılgan bir yapıda ama şeklinden kaynaklı olarak hem daha geniş alan kaplaması hemde bir ağacın dalları gibi ana gövde haricinde alttan bir dayanağı olmaması sebebiyle çabuk zarar görebiliyorlar.Özellikle başlangıç seviyesindeki dalgıçların mercan resifleri üzerindeyken yüzerliliklerine daha fazla önem vermesini rica ediyorum.
Çeşitlilikleri sert mercan türleri kadar olmasada yumuşak mercanlarada rastlamak mümkün.Mesela Leather Coral ve Tree Coral sık görülenler arasında.

Mercan resiflerinin ev sahipliğinde bir sürü farklı türde tropikal balıklarda göreceksiniz.Bunların başında ClownFish , ParrotFish , Butterfly Fish , Angel Fish ve Trigger Fish var.Bu ufak balıkları mercanların çevresinde gezinirken sıklıkla görebilirsiniz.Ama daha fazlasıda var tabiki. Dalışta Barracuda ve Trevally görmenizde çok mümkün.Görüşün düşük olduğu zamanlarda biraz daha dikkatli olursanız resiflerin çevresinde atan daha büyük canlılarında görebilirsiniz.Sayıları çok fazla olmasada LionFish , Eels ve detaylı bir inceleme ile SeaHorse bile çıkabilir karşınıza.
Köpekbalıkları çok yaygın tür değil burada fakat bazen tamamen zararsız bir tür olan Bamboo Shark görmek mümkün.
Eğer dalışa yeni başladıysanız yukarıda saydığım türlerin en azından fotoğraflarına bakmanızı tavsiye ederim.Sizin araştırmanın daha kolay olması açısından ingilizce isimlerini yazdım.

Kısaca toparlamak gerekirse neden Kamboçya’da dalmalıyız ? Yıl boyu ılık su sıcaklıkları ve sığı dalış profili ile yeni dalgıçlar için ideal.Eğer tecrübeli dalgıçsanız sakin ve yavaşça gözden kolaylıkla kaçan deniz tavşanları , deniz atı gibi canlıları arayabilir , fotoğraf çekebilirsiniz.Yani kamboçya size her şekilde sakin ve kolay ama bir o kadar da zengin bir dalış sunacaktır.
Unutmayalım ki okyanus bütün olarak bir ekosistem.Buradaki taşlardan birini çekerseniz bütün sistemi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilirsiniz.Bugün okyanuslar üzerindeki etkimizi düşünürsek burada en büyük görev insanlara düşüyor.Öncelikle kendimiz bilinçli ve duyarlı eğitmen olursak , aynı şekilde duyarlı dalgıçlar yetiştirebiliriz.Bunun yolu okyanusları anlamaktan ve araştırmak geliyor.Emin olun ne kadar çok öğrenirseniz okyanuslara olan saygınız o kadar artacaktır.
Kalın Sağlıcakla